Вітаміни - де вони?

  Скільки людина може прожити без повітря? Кілька хвилин. Без води? Кілька днів. Без їжі? Кілька десятків днів. А якщо вона буде отримувати з їжею все необхідне? Довго й, швидше за все, щасливо. Тому що гарна їжа підтримує життя, здоров'я й працездатність. Останні є нашими ресурсами, які ми використовуємо у своїй роботі та особистому житті. Якщо вони в порядку, якщо організм в порядку, досягати поставлених цілей набагато легше.

  З їжею організм повинен одержувати основні живильні речовини: білки, жири, вуглеводи, а також вітаміни, макро - (кальцій, калій, натрій, фосфор, магній, залізо) і мікроелементи (мідь, цинк, йод, марганець, кобальт, молібден, сірку, бром, селенів, хром, олово, кремній, фтор, ванадій). Вони служать джерелом енергії та будівельним матеріалом для всіх клітин нашого тіла, без вітамінів і мікроелементів не можуть протікати різноманітні процеси обміну, тобто реакції перетворення енергії й речовин.

  В ідеалі їжа повинна забезпечувати всі клітки нашого організму енергією й безліччю різних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності. В організм повинна надійти не просто певна кількість їжі. Вона повинна бути збалансованою по співвідношенню поживних речовин, вітамінів, мінералів і мікроелементів. Але тут ми зіштовхуємося із серйозною проблемою: точно підібрати харчування на щодня в нашім житті нереально.

  У процесі аналізу нашого раціону стає зрозуміло, що може складатися з 7-9 видів овочів і приблизно стількох видів фруктів. При цьому невідомо, як це росло, які добрива та отрутохімікати були використані, як довго це зберігалося. А всі ці фактори впливають на склад і вміст корисних речовин. Наприклад, яблуко, привезене з Голландії й покрите захисним шаром парафіну, і яблуко, вирощене бабусею на власній ділянці в селі, по складу будуть відрізнятися істотно.

  Отже, щоб наведена точка зору була вірної, по ідеї має бути так:

    1. Купуємо овочі й фрукти.

    2. Відносимо в лабораторію для визначення складу саме цієї контрольної партії. Фіксуємо дані.

    3. Приходимо додому й готовимо їжу з врахуванням вилітаючих трубу в процесі теплової обробки та вітамінів і мінералів, що окислюються на повітрі. До речі, при цьому треба ж десь ці норми брати... і рахувати, рахувати, рахувати...

  Існування в таких лабораторних умовах - утопічно. Займатися подібними розрахунками - абсолютно нереально, хіба що, витративши на це все своє життя. «Прикидати на око» - необачно. Практично у всіх випадках, як би ви не харчувалися, щоденний недобір найважливіших корисних речовин вам гарантований. Тому що навіть за приблизним розрахунком корисних речовин, із допуском на втрати під час готування їжі, Вам довелося б збільшувати обсяги надходження продуктів в організм до таких кількостей, які фізично неможливо було б просто переварити. Оскільки зміст вітамінів, мікро - і макроелементів змінюється, а от загальні обсяги баластових речовин залишаються приблизно тими ж. Щоб набрати потрібне, просто прийдеться їсти більше. А виходить, і купувати більше. Можете собі уявити, наскільки це буде бити по кишені?

  Для повноти картини, додайте сюди ще й вплив стресів, забруднення зовнішнього середовища, прийом лікарських препаратів, перебір яких-небудь шкідливих речовин зі шкідливої їжі, і Ви прийдете до того, що Ваша індивідуальна потреба в якихось речовинах повинна бути збільшена в кілька разів. Пояснюється це просто: шкідливі умови життя «вибивають» ряд необхідних речовин з Вашого організму більш інтенсивно, ніж ті умови, які приймалися в увагу фахівцями, що затверджують норми споживання вітамінів і мінералів.

  Що ж робити? Залишати всі так, як є? Продовжувати так само харчуватися й нічим не компенсувати всі негативні впливи? І дозволяти тим самим навколишньому середовищу поступово, непомітно підкошувати організм? Що ж, основна маса так і робить. А фахівці вже давно б'ють тривогу: більше 70 (!) відсотків населення перебувають у стані дезадаптації. Інакше кажучи, люди перебувають у стані передхвороби і досить усього лише невеликого поштовху, щоб такий стан переріс у хворобу.

  Виходить, що більшості людей уже попросту нема чим відповісти на агресію зовнішнього середовища - у нас немає достатнього запасу міцності, ресурси здоров'я наших людей виснажені, організм функціонує «на межі». Додайте до цьому ще й той твердий режим, у якому доводиться працювати тим, хто намагається домогтися найвищих результатів у бізнесі, стреси, забруднення зовнішнього середовища, алергени та ін., і стає ясно, чим ми ризикуємо.

  Найстрашніше, що звичайно це не має яких-небудь виразних або специфічних проявів. Для багатьох з нас хронічна утома, млявість, депресії, порушення здатності до концентрації уваги стали вже нормою й не вважаються відхиленнями. Виходить, що людина начебто й не хвора, але й не здорова. Але всі ці «підбадьорюючі» симптоми на голому місці не виникають. Захисні сили нашого організму слабшають, і він починає «подавати голос». Питання в тім, чи встигаємо ми його вчасно почути... Але ж постійне погане самопочуття формує негативне сприйняття навколишнього світу, що, у свою чергу, ще сильніше збільшує погане самопочуття.

  Парадокс у тому, що навіть постійне споживання овочів і фруктів не рятує нас від традиційного авітамінозу. Інститут харчування Російської академії медичних наук провів дослідження, що показало, що за останні роки зміст вітамінів і мінеральних речовин в овочах, фруктах, м'ясі, рибі різко знизилося. За проміжок часу дослідники взяли 1963-2003 роки і з'ясували, що з тих пір вміст вітаміну А (ретинолу) у яблуках і апельсинах знизився на 66%. І тепер, щоб організм одержав таку ж кількість ретинолу, яке одержували наші співгромадяни 40 років тому, треба з'їсти не один плід, а цілих три.

  За даними Міністерства сільського господарства США, за ті ж самі 40 років цей вітамін повністю зник з яловичини, а в курятині його стало менше на цілих 70%. Зелень втратила найцінніший елемент кальцій на 46,4%. А одне із самих багатих його джерел - листова капуста - зубожіла кальцієм на 85%. Зміст магнію в петрушці, кропі, кінзі й селері впав на 35%, заліза - на 41,5%, а в яловичині він скоротився на 28%.

  Дієтологи закликають врахувати ще один важливий факт. Навесні в дарах природи, що перезимували, вміст вітамінів катастрофічно зменшується: адже час - їхній лютий ворог. Найбільше всього страждає від тривалого зберігання вітамін С. У яблуках, зірваних минулої осені, до весни він руйнується наполовину, в апельсинах, мандаринах і лимонах - на 30%, а в зелені вже через добу його запаси зменшуються на 40-60%. У картоплі до кінця весни вітаміну С залишається в 6 разів менше, і той на 20% розпадається при чищенні, інше вивітрюєься при варінні. Друге й третє місце по стійкості (після вітаміну С) займають піридоксин (В6) і фолієва кислота (В9). Щоб одержати ту ж кількість вітамінів, що й восени, у холодну пору року потрібно було б з'їдати в 2-3 рази більше овочів і фруктів, а це нереально - таку кількість рослинної їжі не переварить жоден шлунок. Тому саме ці найважливіші елементи стали головним предметом дефіциту.

  По статистиці, 70% росіян та українців страждають від недостачі вітаміну С и до 80% наших співгромадян відчувають дефіцит вітамінів групи В и фолієвої кислоти. Вихід із цієї ситуації може бути один: треба викликати на допомогу організму спеціальні комплекси вітамінів і мінералів.

  Неймовірно, але факт: навіть у розпал сезону у свіжих овочах і фруктах вітамінів і мінеральних речовин міститься не так багато, як мало б бути. Секрет простий: для того, щоб зберегти товарний вид врожаю, фермери збирають їх недоспілими з розрахунком, що вони «дійдуть» по дорозі на прилавок. Але в таких плодах вітамінів і інших цінних сполук набагато менше, ніж у плодах, які зірвали спілими.

  Та й ґрунти від інтенсивного землеробства рік у рік катастрофічно виснажуються, тому практично всі культури зараз страждають макро- і микроелементозом - нестачою мінеральних солей. Від подібного дефіциту хворіють і самі рослини, і люди, які їх їдять (приміром, сьогодні в стограмовому пучку щавлю втримується 2,2 мг заліза, а 50 років тому його там було 158 мг). В результаті майже в половини наших співгромадян виявляється недокрів'я - анемія.

  Наші співвітчизники, за винятком жителів приморських районів, не мають в організмі селену - цінного мікроелемента, що володіє антиоксидантними властивостями. При його відсутності неможливий цілий ряд біохімічних реакцій - звідси поганий імунітет, хронічна втома, алергійні реакції, бронхіальна астма, зайва вага, порушений обмін речовин... Те ж саме відноситься до йоду, кальцію, цинку й багатьох інших елементів системи Менделєєва, без яких неможливо повноцінне функціонування організму.

  Жителям великих міст, що страждають від вихлопних газів автомобілів, неправильного харчування, колег, що палять, стресів, необхідно врахувати, що їм обов'язково треба приймати такі вітаміни, як А, С, Е, К, Р и селенів. Всі ці елементи входять до складу антиоксидантної системи організму, що захищає клітини від ушкодження агресивними вільними радикалами.

  Вільні радикали утворюються в ході обміну речовин, причому цей процес багаторазово підсилюється під впливом несприятливих місцевих факторів. Ведуть вони себе як внутрішні терористи, що ушкоджують клітинні оболонки - мембрани. Їхня активність підвищується з роками, запускаючи механізм вікової інволюції - старіння.

  Природні антиоксиданти - речовини, що перешкоджають окислюванню, оберігають клітини від вільних радикалів. Регулярний прийом вітамінів і мінеральних речовин дасть нам можливість залишатися бадьорими, активними й виглядати набагато молодше своїх років.

Зверніть увагу на комплекс натуральних вітамінів


Previous page: Шкідлива їжа
Следущая страница: Міна сповільненої дії в чашці


счетчик посещений