Шкідлива їжа

На що Ви звертаєте увагу при виборі продуктів харчування? Чи часто Ви перевіряєте строк придатності? Як часто Ви читаєте їхній склад?

  Ще 15 років тому ми знали, що згущене молоко робиться із цукру й молока, оселедець маринується в солі, маслі й оцті, що сік не що інше, як фруктовий сік, шоколад виготовлений з какао, а морозиво таки вершкове. Сьогодні ж у складі всіх цих продуктів з десяток компонентів, більшість із яких мають назви, схожі на ті складні з'єднання, які ми вивчали на уроках хімії.

  Так, фраза «ідентичний натуральному» і кількість Е с незрозумілими тризначними кодами вже нікого не вражають. Консерванти, антиоксиданти, стабілізатори, ароматизатори, барвники, підсилювачі смаку ...

  Дійсно, склад майже всіх продуктів сьогодні хімічний. І кожний з таких складових по-своєму впливає на наш організм. Деякі вважаються нешкідливими, інші недостатньо дослідженими, але більшість із них досить небезпечні й наносять нашому здоров'ю непоправну шкоду. І це стосується не тільки кишково-шлункового тракту, що перший страждає від неякісних продуктів.

   Харчові добавки вливають на діяльність усіх без винятку органів, часто ведуть до патології і хронічних захворювань, про причини яких ми навіть не підозрюємо, оскільки не в силах обвинуватити улюблені фаст-фуди, чіпси, газовані напої, копченості, солодощі ...

   Однак, так влаштоване наше життя, що не їсти ми не можемо, однак переглянути свій раціон - у наших силах. Отже, спробуємо дізнатися правду про складові продуктів і зробимо свій вибір.

Канцерогенні продукти

   Наукові дослідження виявили, що підвищена смертність від раку шлунка, саме в людей, що живуть у районах з високим рівнем нітратів і нітритів у питній воді. Як це ні дивно, але нітрит натрію Е 250 і Е 251 - один з технологічно обов'язкових компонентів при виробництві ковбасної продукції.

   Нітросполуки утворюються при виробництві рибного борошна й кулінарній обробці їжі: копченні, смаженні, солінні. Ковбасні вироби відрізняються яскравим, іноді неприродним кольором. Вони обов'язково містять нітрит натрію як консервант, що затримує розвиток мікроорганізмів, і як барвник. Деякі виробники одночасно з нітритами натрію додають у ковбаси аскорбінову кислоту, що ефективно знижує дію нітритів. Однак перевищення гранично припустимої концентрації нітритів становить 70 і більше раз. Також нітрити й нітрати попадають в організм у вигляді харчових добавок. У цілому, 10-20% нітритів надходять в організм людини з м'ясними продуктами, інші - з овочами. Отже, перш ніж купувати ковбасу, балик, копчену рибу, чорнослив або овочі й фрукти не по сезоні, задумайся, як від цього можеш постраждати ти й твої близькі.

Заморожено, отже, натурально!

  Як виявляється, нічого шкідливого в заморожених продуктах нема, а навіть, навпаки, одна користь. Це стосується, насамперед, овочів, фруктів, ягід, грибів і морепродуктів. Оскільки сам процес заморожування дозволяє довго зберігати продукти свіжими, то консерванти виявляються просто зайвими. Для заморозки завжди відбирають свіжі неушкоджені плоди й продукти, і після теплової обробки заморожують двома способами: або звичайним холодним повітрям при -40 ° С, або шоковим способом при -60 ° С. Такі заморожені продукти швидко готуються й зберігають свої смакові якості. Головне правило при виборі таких продуктів - звертати увагу на їхній вид (вони не повинні бути злиплими). Адже дуже часто при неправильному транспортуванні заморожені продукти розморожуються, а повторне заморожування шкідливо.

  Що ж стосується заморожених напівфабрикатів (піца, млинчики, котлети, вареники, пельмені й т.п.), те тут варто бути обережним, особливо з тими продуктами, які містять м'ясну начинку. Адже зрозуміло, що пельмені за 15 гривень ніколи не будуть містити справжнього м'яса, так само як і млинці за 8 гривень. Так, звертайте увагу на виробника, упаковку й склад напівфабрикатів.

Сирок або бомба вповільненої дії


  Здавалося б, ну що може бути в смачному сирку із шоколадом і згущенкою, крім молока, цукру й какао? А от що:

  рослинні жири - дешеві пальмове й кокосове масла, які заміняють справжнє молоко. Крім простого обману (заміни звичайного молока рослинними жирами), ці масла ще й самі не корисні, адже після теплових обробок у них виробляються важкі метали, які викликають онкозахворювання;


  емульгатор Е 322 - звичайно його вважають нешкідливим і навіть корисним для роботи мозку. Однак, деякі джерела говорять про його негативний вплив на печінку й нирки, а також він викликає захворювання кишково-шлункового тракту;


  емульгатор Е 476. Він допомагає шоколаду не втрачати форму й зв'язує речовини, що важко поєднуються, наприклад, воду й масло, а в людському організмі приводить до збільшення печінки й нирок. Його добову норму можна легко перевищити, з'ївши лише плитку шоколаду. У Європі й Російській Федерації він офіційно заборонений, в Україні його використовує більшість провідних виробників солодощів;


  барвник Е 160б - екстракт аннато, що одержують із насіння орлеанового дерева. Сильний алерген;


  стабілізатор Е 1442 - генно-модифікований кукурудзяний крохмаль. Він має здатність сильно розбухати й утримувати форму при різких змінах температури. Його дія на людський організм не вивчена, хіміки не можуть сказати, як він розщеплюється й чи розщеплюється взагалі.

Ну що, по сосисці?

   Безперечно, у ковбасі й сосисках є м'ясо, але, якщо говорити точніше, тільки його відходи: кістки, шкурки, субпродукти, і частка їх становить усього від 7 до 15%. Інше - борошно, крохмаль і смакові добавки. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом екогігієни й токсикології ім'я Л. Ведмедя. Барвники, консерванти, стабілізатори й всім добре відомий глютамат натрію - от дійсний склад м'ясопродуктів.

Молоко

   Близько 90% кисломолочних продуктів, зроблених в Україні, є небезпечними для здоров'я. Кількість консервантів у них перевищує безпечну для людини норму. Такий висновок зробив Держспоживстандарт після перевірок, проведених у всіх регіонах України. Зокрема, бензолова кислота викликає алергію й рак. Крім того, у кисломолочних продуктах містяться штучні барвники, консерванти, сорбінова кислота.

Солодка, газована, небезпечна

  Солодкі газовані напої - це синтетичні продукти. Солодка вода містить ароматизатори, барвники, консерванти, які шкідливі для здоров'я, особливо в ранньому віці. Їхнє вживання приводить до порушення дитячої психіки. Також, кольорові шипучки провокують ангіни, через перевищення вмісту двоокису вуглецю, і підвищують рівень кислотності. Часте вживання солодких газованих напоїв приведе до гастритів і виразок шлунка, від них страждають зуби - внаслідок розпаду СО2 ушкоджується емаль. Це досить відчутно, коли п'єш таку солодку воду, часто зводить зуби. Уже неодноразово було доведено, що такою водою краще мити чайники й знищувати шкідників на городі, чим угамовувати спрагу.

   Зовсім уберегтися від шкідливих речовин у продуктах неможливо, тому що їх занадто багато, але обмежити їхній вплив можна:

   - ретельно читай склад на упаковці продуктів;

   - виключай зі свого раціону самі шкідливі: майонез, кетчуп, заправлення, чіпси, сухарики, льодяники, солодкі газовані напої. Адже соуси можна готовити дома з натуральних продуктів, чіпси робити фруктові, а замість шипучок згадай про смачний і поживний компот;

   - остаточно відмовся від ковбас і копченостей;

   - купуй овочі й фрукти по сезоні й краще на ринках, чим у супермаркетах;

  - звертай увагу на строк придатності молочних продуктів. Так, кефір і йогурт без консервантів зберігається не більше 14 доби, домашній сир - від 4 до 10 доби, морозиво не більше місяця;

  - серед солодощів вибирай сухе печиво без фруктових добавок, шоколад без наповнювачів і той, де зміст какао не менш 45%;

   - звертай увагу на виробника продуктів і не кидайся на дешевину.




счетчик посещений